I drömmarnas värld med

CECILIA SVENSSON

Section
Fotograf Cecilia SvenssonFotograf Cecilia Svensson

Namn: Cecilia Svensson
Född: 1981
Bor: I Nacka, Stockholm med sambo och fyra barn
Yrke: Fotograf, kreatör & arbetar i skola
Kamera: Nikon D750 och D610
Utmärkelser: SM i fotografi 2020 - två brons och ett silver

Cecilia Svensson skulle kunna beskrivas som den orädda fotografen från Småland som kreerar rakt från hjärtat, utan rädsla. Hon pratar om att fotograferandet ska vara en boost för själen, om att skapa en process där saker får ta tid och där det inte blir för många måsten och krav i samband med skapandet. I hennes fotografier träffar vi inte sällan sagans värld, med väsen och mystik, ofta mörk men med glimtar av ljus. 
- Jag har alltid älskat sagor och om man tittar på mina utomhusbilder så kommer mycket från det, säger Cecilia.
Hon berättar om en John Bauer-bok hon fick av sin farmor som liten, och hur känslan i boken, mystiken och mörkheten, präglat henne och fortfarande lyser igenom i hennes skapande idag. 

John Bauers konst består ofta av akvareller eller oljemålning. Han är starkt förknippad med sagoberättandet och den svenska folkloren. Hans motiv föreställer ofta, likt Cecilia Svensson, mörka skogar, väsen och ljusare sagogestalter.

Hello Deer Foto Cecilia Svensson Spart

Hello Deer - "En vacker ögonblicksbild tagen i ett höstigt Skottland. Jag var med som gästfotograf i en av Hélena Strandell Parmér fantastiska workshops. Här skedde många magiska möten och vyer vill jag lova, denna bild är en av dem!" - Cecilia Svensson

- Jag tror att det handlar om att jag vill förmedla en känsla. Att den känslan blir som en berättelse, lite som en saga. Sedan tar jag det ytterligare ett steg längre i hur jag redigerar också. Jag gör ju lite extra i redigeringen, jag lägger bort bilden och tar senare upp den och tittar med nya ögon och justerar. Det går inte precis snabbt, säger Cecilia och skrattar.

Sprawl Cecilia Svensson Spart

Sprawl - "Jag var på besök i Småland där jag växte upp. Runt denna tid hade jag precis börjat intressera mig för att fotografera blommor. I en rabatt såg jag denna blomma sträcka ut sig och jag ville skapa något. Jag tog fram kameran, började leta efter en "känsla" och detta blev resultatet." - Cecilia Svensson

Cecilia flyttade från den småländska glesbygden till Stockholm för cirka 20 år sedan. Där träffade hon sin sambo och bildade familj. Hon arbetade i skola och mycket fokus låg på familjen. Men när Cecilias tredje barn, vid 5 månaders ålder, blev svårt sjuk tog livet ytterligare en annan vändning. Mycket tid gick åt sjukhusvistelser och att finnas där för sitt barn. Som en väldigt social person gjorde det att Cecilia kände sig isolerad. Men mitt i det mörka kunde hon ändå hitta ett ljus, ett utlopp för sin kreativitet och någonting att få ny energi från. Hon skapade två barnböcker, två topplistade appar, och hon började fotografera igen men denna gång digitalt.
- Det var ju helt, helt nytt. Jag kunde inte ens komma ur det manuella läget på kameran, och kände bara ”Jag kommer aldrig fixa det, dumma kamera!”.

Cecilias väg till framgång

Men visst kom hon ur det manuella läget. Genom ett otroligt driv, engagemang och pepp från bland annat Instagram så pushade hon sig till att lära sig mer och mer. Hon körde sitt eget race och tog ett steg i taget. Hon byggde om sitt gästhus till en liten studio där hon tog emot kunder och skapade imponerande mycket på en ytterst liten yta. Efter en tid i gästhuset skaffade hon en större lokal i centrumet där hon bor. Där fotade hon bebisar via sin egen studio, Studio Lullaby, men även barn i fine art porträtt. Idag är hon mest aktiv på Instagram, med både kreativa porträtt och fine art, under namnet @photobycilia.

Genom att utmana sig själv och att våga testa nya saker är Cecilia idag en prisbelönt fotograf som, med både hjärna och hjärta, skapar sagolika fotografier. Hon har tävlat i SM senast 2020 och tagit hem både silver och brons i kategorierna klassiskt porträtt, kreativt porträtt och barn.

Arbetet bakom motivet

Follow your path

Behind the Scen - Follow your Path foto
Foto Follow Your Path Cecilia Svensson Spart

Follow your Path - En plats som blev inspiration till bilden. "Dock visste jag från början vad jag ville berätta just där. Den handlar om att våga följa sin egen väg och ta nya steg framåt även i svåra tider." - Cecilia Svensson

Cecilia har förmågan att hitta möjligheter i svårigheter. Kanske är det därför hennes fotografier tar oss med in i en annan värld, där drömmar samsas med verklighet utan gräns. Hon arbetar efter mottot att ”skapa det bästa med det man har framför sig där och då”, och det märks. Vi hittar å ena sidan påhittigheten, lekfullheten och ljuset. Motiv föreställande moln, sagolikt belysta skogar och änglaliknande väsen. Vi rör oss i mossklädda tallskogar där skira klänningar tillsammans med fjärilar och blommor bildar en sagolik mystik. Å andra sidan mörkret, det som skaver och gör ont.

Detta speglas i Cecilias personliga favoritfotografi – 'Follow your path', som är ett storslaget fotografi föreställande en av hennes döttrar ståendes framför en stig på en rostorange gräsäng iklädd en knallröd klänning.
- 'Follow Your Path' är ett motiv som ligger mig extra varmt om hjärtat, berättar Cecilia. Jag såg det här fältet som jag brukar köra förbi på väg hem från jobbet. Det var en dimmig höstdag och löven hängde kvar på vissa träd och jag kände att vi måste åka dit och fota.
Platsen blev inspirationen till fotografiet.
- Det är min dotter Filippa som är med på bilden, så för mig är det mycket känslor i fotot och den kommer verkligen från oss. Bilden handlar om att våga följa sin egen väg och ta nya steg framåt även i svåra tider, berättar Cecilia.

Kanske kräver det att vi har mod nog att blicka in i det mörka för att hitta ljuset, precis som i den där John Bauer-boken. Att det ena nödvändigtvis inte måste utesluta det andra. Kanske kan det vara mörkt och ljust samtidigt. Någonting är i alla fall säkert; Cecilias bilder talar till oss precis så som hon skapar; rakt in i hjärtat.

9 Maj, 2021 | Text: Beata Ulvsbäck

Upptäck Cecilia Svenssons kollektion

På Spart har vi en uppsjö av motiv från Cecilia Svensson. Allt från skira växtmotiv till sagolikt belysta landskap.
Motiven finns i storlekarna 21x30 cm, 30x40 cm, 50x70 cm samt exklusivt utvalda motiv i 70x100 cm.
Hitta dina favoritmotiv i Cecilia Svenssons kollektion.

Foto Whimsical Dreams av Cecilia Svensson

Whimsical Dreams

Foto Hello Deer av Cecilia Svensson

Hello Deer

Sprawl foto av Cecilia Svensson

Sprawl

Follow Your Path av Cecilia Svensson

Follow Your Path