Här hittar du fotokonst med unika naturmotiv från hela världen. Välj din egen tavla med dina djurfavoriter. Våra vackra naturbilder finner du bara hos oss.
Tyskland drev en hemlig väderstation ”Knospe” under andra världskriget som låg vid Signehamna på Svalbard. Den Norska officeren Ernst Ullring ledde en specialstyrka som hamnade i skottväxling med tyskarna en tysk dödades resten av truppen flydde ned till en ubåt.
Efter någon dag hade ubåten kört runt och då var det tyskarnas tur att anfalla norrmännen. En norrman dödades innan tyskarna drog sig tillbaka. Idag är den gamla väderstation kulturminnesmärkt och inget får röras eller tas bort.
För varje dag, för varje timme, för varje minut minskar Monacoglaciären.
Den 60 meter höga och 6 km breda glaciären finns på Svalbard och har fått sitt namn efter prins Albert I av Monaco i början av 1900 talet.
Är det en utomjording? Är det ett monster? Nej, det är favoriten bland våra insekter, flicksländan. Färgglada och kaxiga små varelser med lite attityd.
Med sin längd på 31-37 mm, är flicksländor våra minsta trollsländor. De lever på små insekter, som t.ex. myggor. De sitter gärna och solar på ett grässtrå i väntan på att ett byte ska flyga förbi, som i bilden här ovan.
Tidig morgon i Costa Ricas molntunga regnskogar. Dimman ligger tungt. Grönt och grått – skog och dimma. Det är fortfarande lite kallt. Tukanerna börjar ropa sina duetter och andra tukaner svarar längre in skogen.
En torped kommer flygande som ett grönt streck över stigen och försvinner in bland några höga träd. En kolibri – men vilken? Det är en bronsstjärtad kolibri, en medelstor och dominant art - en av Costa Ricas många flygande juveler.
I en åldrig pelarsal av barrträd finns en fuktig, dunkel och mossig glänta. Det är en rest i en övrigt skövlad skog. Väsen från en annan tid har samlats för rådslag. I gamla tider var deras närvaro allmänt känd, men nu har de trängts undan och tro på deras närvaro anses vidskeplig.
De har likväl viktiga uppgifter att utföra. De fungerar som en länk mellan forntiden och framtiden. Deras minne sträcker sig över tidsåldrar och den samlade kunskapen är stor. Det råder brytningstid och det stundar mörker. Men det är likväl gott för utan mörker kan ljus ej existera.
Efter månader som larv i ett vattendrag har dagsländan krupit upp och genomgått en förvandling till detta spröda miniatyrsmycke. Hans livslängd är kort, bara någon dag har han på sig för att säkra sitt släktes fortbestånd.
Knölsvanen har sitt starkaste sommartillhåll i Sveriges främsta fågelsjö Tåkern i Östergötland. Över 4 000 unga svanar har räknats. De fullvuxna svanhanarna måste varje vår muta in och bevaka sina revir. Striderna kan bli våldsamma och till och med sluta dödligt för någon av kämparna.
Stora forsar och vattenfall är alltid skrämmande. Man känner att döden ligger på lur ett par meter framför när man står där och balanserar likt den solbelysta granen på klippavsatsen. Man sugs in mot fallet och det hissnar i magen.
I Sumerernas uråldriga kilskrifter är vatten en kaosmakt som hotar att förstöra ordningen. Stora vatten har man ingen makt över och den lilla människan dras obevekligt ner i djupet om man kliver över kanten. Det gäller att vara djupt rotad för att inte förlora greppet.
Det var en mycket kall vinter vid Fyrisån i Uppsala. Jag hade en halvtimma över före hämtning av sonen från bandyträningen på Studenternas.
Hela ån var frusen utom vid utloppet från reningsverket. Jag fick vänta gömd en stund, men jag visste ju att den var tvungen att komma hit för att fiska.
Insidan av blåmusslans skal täcks av pärlemor som reflekterar solljus i regnbågens färger. En kamera med mikroskopobjektiv kan dessutom avslöja spännande mönster i skiktet av pärlemor. Bilden visar 3 x 3 mm av verkligheten.
Det man ser är en pärlhyacint som genomlyses på våren. Det korta skärpedjupet får bladen försvinna ut i intet och upplevs istället som en gloria av ljus runt det lilla ”ägget”, dvs knoppen i dess mitt.
Bilden är tagen blott ett stenkast ifrån där jag bor. En skäggdopping ligger och sover utanför vassen. Trots att det är nästan vindstilla så bildas små vackra linjer på vattenspegeln, en fin balans mot de vertikala vasstråna.
Urgamla furor med knotiga grenar kantar Gotlands största träsk, Bästeträsk. Här ser vi gammelskogen möta morgonljuset i gryningsdimma en tidig augustimorgon.
I gryningen dansar dimslöjorna över den lilla skogstjärnen.
Sensommarens nätter är ofta lite kyliga och fuktiga vilket bjuder på stämningsfulla stunder just i soluppgången.
Höststämning i Skäralid, Söderåsens Nationalpark. En vandring i prasslande boklöv. Kände mig lite tom på inspiration trots den sprakande omgivningen. Med hjälp en vertikal kamerarörelse fångade jag bilden. Tycker speciellt om de ljusa inslagen på trädstammarna i kontrast till övriga färger.
En höstdag på Hönö´s yttersta udde. Lite oväntat träffade jag på några skärsnäppor som kilade runt i stenskravlet. Jag lade mig raklång, tätt utmed marken och försökte hinna med de kvickfotade fåglarna. Bilden jag såg framför mig var en skärsnäppa omgiven av vågslipade stenar.
Jag var ute en riktig vinterdag runt sjön Bolmen i västra Småland. Snön föll mjukt och det mesta var vitt. I anslutning till en bro var vattnet strömt och isläggningen förde en kamp mot det strömmande vattnet. Träden på stranden speglade sig i det mörka vattnet.
På våren i svenska vattensamlingar spirar kärleken hos vissa av våra amfibier. Bland annat Vanlig groda som bildens huvudkaraktär. Vid parningstiden är det möjligt att närma sig de annars ganska skygga grodorna och komma riktigt, riktigt nära.